Sok-sok recept van a tarsolyomban, fel is fogom őket tölteni, csak időhiányban voltam az elmúlt időszakban.
Úgyhogy megnyitom a sort a zabpelyhes keksszel.
Azért próbáltam ki, mert szeretek rágcsálni. Szeretek a délelőttjeimbe és a délutánjaimba is beiktatni nassolást. A zabpelyhes keksz erre ideális, mert laktat, édesség érzete van, de mégis egészségesebb, mint pl. egy tábla Milka :) Ráadásul napokig eláll, úgyhogy egy adag nekem 4 napig is eltart (tegyük hozzá, amikor megsütöttem, legalább 6-7 kekszet bevágtam...).
Hozzávalók:
- 20 dkg zabpehely (én aprószeműt használok, de a nagyobb is épp olyan jó)
- 10 dkg liszt
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 10 dkg margarin
- 10 dkg cukor
A nagyon egészséges életmódot követők használjanak teljes kiőrlésű lisztet, cukor helyett pedig 5 evőkanál mézet.
Ízlés szerint lehet bele rakni: fahéjat, kakaót, diót, mogyorót. Én legutóbb kókuszreszeléket tettem bele, hát, meg kell mondjam, az is passzolt az ízvilághoz :)
Először is össze kell keverni a száraz hozzávalókat, egy külön tálban pedig a felmelegített margarint és a tojást kell kikeverni (ha cukor helyett mézet használsz, akkor az utóbbihoz tedd).
A száraz és nedves alapanyagokat összeöntjük és fakanállal összedolgozzuk. Nem lesz nagyon ragacsos a massza, inkább darabos. Én kicsit féltem tőle, hogy így szét fog esni, de nagyon szépen összeállt.
A sütőt elő kell melegíteni, tepsibe pedig sütőpapírt kell teríteni.
A masszából én evőkanállal porcióztam a tepsire és kézzel kicsit lelapítottam, formáztam a leendő kekszeket. Kb. egy centis távolságra tettem le őket egymástól, aztán zsutty, be a sütőbe.
Kb. 12 perc kellett, mire megsült, oda kell figyelni, mert a színe nem nagyon változik, a széle amikor már szép aranybarna, akkor kell kivenni.
A fenti alapanyagokból nekem kb. 25 darab lett. Ez a fajta zabpelyhes keksz igazi keksz, nem puha, hanem inkább ropogós.
Tea, tej, kávé, kakaó mellé is ideális!
(Bocsánat, fényképet nem tudok mellékelni, mert elfelejtettem megörökíteni, de utólag megpróbálom bepótolni!)
JUJ de jól hangzik! Veszek majd teljes kiőrlésű lisztet vagy rozslisztet és valami egészséges cukorfélét. Tutira fogok kísérletezni fűszerekkel! Meg is sütöm hétvégén. :) KÖSZI!!!!
VálaszTörlésJa, és csokit is lehet beletenni :P Meg gondolom, aszalt meggy, áfonya, stb. sem árthat neki... :)
VálaszTörlésMajd számolj be róla, hogy hogy sikerült!