Remélem, senki nem gondolja azt, hogy az utóbbi időben nem főztem-sütöttem :) Általában a szombatjaimat a konyhapult és a mosogató között töltöm (és visszasírom azokat az időket, amikor volt mosogatógépem :)) - keverek-kavarok, súrolok, öblítek.... és ez így megy körbe-körbe :)
A mai bejegyzésben három ételt kínálok - az első lehet előétel, vagy partykaja, a második lehet főétel (akár ebéd, akár vacsora), a harmadik pedig ismét egy egészséges desszert.
Nem is habozok, belekezdek.
1. Guacomole avagy avokádó krém
Azt hiszem, kb. 6 éve próbálkozom a guacomole elkészítésével. Találtam már receptet, de valahogy eddig még nem sikerült eltalálnom az arányokat, meg bevallom hősiesen, fogalmam sem volt, milyen az ideális avokádó :)
Őszintén hálás vagyok a technika vívmányaiért, a google-ért és azért, hogy jobbnál jobb receptek között keresgélhet az ember! Így akadtam rá arra a receptre, amit végül saját ízlésemre formáltam.
Hozzávalók:
- 1 puha avokádó
- 1 paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/4 lilahagyma
- citrom vagy lime
- tejföl
- só, bors
Az avokádót meghámozom, félbevágom, kiveszem a magját, majd a fokhagymával együtt krémesre összepépesítem az elmaradhatatlan csodagépemben, megsózom, megborsozom. A paradicsomot félbevágom, kimagozom (ez a számban szokott landolni) és kockákra vágom. A lilahagymát is felkockázom. Ezt hozzákeverem az avokádókrémhez, egy negyed citrom levét belecsorgatok, megkóstolom és ha úgy érzem, akkor rakok bele még egy kanál tejfölt.
Ha valaki nem azonnal eszi meg, akkor javaslom, hogy az avokádó magját tegye rá a krémre, az valamiért gátolja a barnulást. (nekem egyszer bevált, egyszer nem...)
Az avokádókrémben az a jó, hogy lehet bele chipset (szigorúan tortilla chipset) vagy zöldségeket (uborka, paprika, karalábé, újhagyma, sárgarépa, stb.) mártogatni, vagy lehet pl. tortilla mellé enni (én veszek készen tortilla lapokat, palacsintasütőben pici olajat rakok, rá a tortillalap, arra rászórok reszelt sajtot, kicsit hagyom, hogy a sajt megolvadjon, majd rárakom a másik tortillalapot, az egészet megfordítom, kicsit megpirítom és tádáááám kész is a vacsora :)) Nekem ez a kedvenc mártogatósom! :)
2. Brokkoli saláta
Nem szép dolog más tollával ékeskedni, így egy percig sem állítom, hogy ezt a finomságot én találtam ki.
Amikor Tatabányán a húsvéti alkalom volt, Melinda örvendeztetett meg bennünket a brokkoli salátával és akkor le is csaptam rá.
Itt a tavasz, vágyok a friss (zöld) ízekre, ez az étel pedig javából friss, mégis laktató! És pofonegyszerű elkészíteni.
Kell hozzá egy fej brokkoli, szalonna, mazsola, szotyi, lilahagyma, majonéz, cukor, almaecet.
A brokkolit fel kell vágni (természetesen tisztítás-megpucolás után), és hozzá kell rakni a kockára vágott szalonnát (lehet bacon, én sima jó húsos házi szalonnát használtam), felkockázott lilahagymát, kb. egy maroknyi mazsolát és egy maroknyi szotyit. Külön tálba ki kell keverni a majonézt 10 dkg cukorral és két evőkanálnyi almaecettel (szerintem kb. egy kis tubusnyi majonéz kell, de ha flakonossal dolgoztok, akkor szemmel fel kell mérni, hogy mennyi lesz elég). A mártást hozzákeverem a brokkolis-szalonnás-mazsolás-szotyis-hagymás egyveleghez, majd berakom a hűtőbe pár órára, hogy összeérjenek az ízek.
Szerintem látványra is lenyűgöző, az ízvilág pedig hmmmmmmm.... hát ilyen. Ki kell próbálni ;)
3. Banános-kókuszos energiagolyók
Azt hiszem, ez az egyik legbizarrabb desszert, amit eddigi életem során készítettem, viszont a végeredmény elég meggyőző lett.
Ennek a finomságnak az az előnye, hogy nincs benne sem liszt, sem cukor, viszont tele van aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával, szóval kvázi egészségesnek mondható :)
Ami kell hozzá:
- 3 érett banán
- 15 dkg mandula vagy dió (én vegyesen készítettem)
- 15 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, aszalt meggy, vörösáfonya)
- 2 g cukrozatlan kakaó
- méz az esetleges édesítéshez
- kakaó a "hempergetéshez"
A banánt villával pépesítettem, majd beledolgoztam a kakaót és az előzőleg összeőrölt mandulát vagy/és diót. Ehhez öntöttem a kókuszreszeléket, az aszalt gyümölcsöket. Az én ízlésemnek ez így kicsit savanyú volt az aszalt gyümölcsök miatt, ezért mézzel édesítettem. Mivel az egyveleg nekem egyáltalán nem lett formázható, így az állagát 'szilárdítottam' egy kis zabkorpával. Talán érdemes a masszát 15-20 percre betenni a hűtőbe, hogy könnyen lehessen belőle golyókat formázni (nekem ez most elmaradt, így kicsit harcoltunk egymással, de jelentem, én kerültem ki győztesen :))
Szóval nekem ebből 16 db golyó jött ki, amiket szépen egyenként cukrozatlan kakaóporba belehempergettem.
Az eredmény egy olyan desszert lett, ami könnyű, de mégis édes. Tömény, de nem terheli meg a gyomrot.
Nem csalás, nem ámítás, a képen nem fasírtok, hanem banános-kókuszos energiagolyók láthatók! :)
Csorog a nyálam mindhárom recepttől... ki is fogom próbálni az elsőt és utolsót, a brokkolison majd változtatok mert mi kevés majonézt eszünk és szalonna helyett szerintem sovány bacon-t használok majd, amit ki is fogok pirítani. Még egy bajom van, Vili utálja a mazsolát. Brühühü. :( Na majd kitalálok valamit. :) De a banángolyókat szerintem megejtem a közeljövőben mert kéne pár paleo-deszzertet próbálnom, sok liszteset ettünk mostanában. Eredménye is van, látható. ;(
VálaszTörlésMazsola helyett szerintem jó bármilyen aszalt gyümölcs - meggy, vagy vörösáfonya :)
VálaszTörlésA majonéz kérdést nem tudom, hogy lehet megoldani, de kreatív csaj vagy ;)
Nekem is vissza kell állnom a lisztmentes (vagy csökkentett liszttartalmú) kajákra, érzem, hogy nehezebb vagyok... :S
Hajrá, előre az egészséges életért! :D
Nagyon étvágygerjesztő mind a három (nekem meg nem most kellene olvasnom, félnapos koplalás után), én is ki fogom próbálni.
VálaszTörlésAvokádót egyszer ettem életemben, voltam vagy 12 éves. Arra emlékszem, hogy fanyar volt. :D Biztos nagyon jól passzol hozzá a bors, a paradicsom, és a hagymaaa! Imádom a hagymát! :))
Amúgy meg minden tiszteletem a tiétek, hogy képesek vagytok liszt nélkül étkezni. Én nem bírnám ki.
Anita, nem vagyok képes liszt nélkül étkezni... De időről-időre sikerül csökkentenem a bevitt lisztmennyiséget. Nagyon sokat számít!!! Legalábbis nekem a közérzetem is más, amikor kevesebb liszteset eszek (vagy nem is eszek liszteset).
VálaszTörlésAz a baj, hogy a mandulás croissant-nak, a kakaóscsigának és a tésztaételeknek (sajtos-tejfölös, bolognai, cukkinis, csirkés, stb. stb.) nem tudok ellenállni :D