Nem, nem véletlenül írtam egybe az édesburgonyát. Mert a mostani bejegyzésben szereplő krémleves nem édes burgonyakrémleves, hanem édesburgonya krémleves.
Amerikában ismerkedtem meg az édesburgonyával, a steak mellé volt köret héjában sütve vaníliás-fahéjas öntettel. A steak nem lopózott a szívembe, az édesburgonya annál inkább :)
Nem burgonya egyébként, gondolom, az alakja miatt kapta a nevét. Egy édesburgonya kb. akkora, mint két nagy krumpli. Az ízét van, aki a sárgarépáéhoz hasonlítja, nekem inkább a sütőtök jut róla eszembe. Ezért is a szerelem :) (azt hiszem, Magyarországon kétfélét lehet kapni - az egyik a narancsos húsú, ennek az íze hasonló a sütőtökéhez, a másik inkább fehér húsú és állítólag a gesztenyéhez hasonlít leginkább az íze)
Nagyon megörültem, amikor felfedeztem, hogy a munkahelyemhez közel eső piacon is lehet kapni (az egyetlen baj vele az, hogy elég drága...), úgyhogy mostanában veszek egy-egy darabot és kísérletezgetek.
Volt, hogy megsütöttem héjában és kanállal ettem, ahogy a sütőtököt szoktuk otthon.
Volt, hogy sima krumplival együtt felkockáztam, megfőztem és tejszínes-spenótos mártással összeforgattam, sajttal megszórtam. Úgy is ízlett.
Mivel beköszöntött az ősz, kedvem támadt krémlevest főzni.
Egy édesburgonyából kétnapi ebédem megvolt és azt kell, hogy mondjam, rég ízlett ennyire a főztöm.
Szóval íme az édesburgonya krémleves á la Eccerke :)
Hozzávalók:
1 db édesburgonya
1 tk só
1/2 ek cukor
1/2 tk fahéj
1/4 tk gyömbér
1/4 bögre tej (vagy tejszín)
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és megfőzzük. Hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, gyömbért, sót és hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ennek nem kell sok idő, nekem kb. 15-20 perc alatt megfőtt a burgonya. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk a finomságot, majd hozzáadjuk a tejet és összeforraljuk. Tádám, kész is!
Én feltétnek 10 dkg bacont megpirítottam, hát elég jó kombináció lett!
Biztos, hogy jó hozzá a szotyi, tökmag, sajt, tejföl - kísérletezzetek bátran!
Jó étvágyat!
Nyamnyam!!!!!! :)
VálaszTörlésNekem is a sütőtök jut róla eszembe mindig.
Azt mondják, a burgonyánál kevésbé hízlaló, vagyis ebből készült pürét javasolnak rendes krumpli helyett. Na igen, de ehhez milliomosnak kéne lenni. :(
Mi is szeretjük, a Tescoban elég ritkán van, olyankor mindig veszek egyet...
Örülök hogy ízlik és szerintem megfőzöm majd ezt a levest. :)
Majd szólj, ha szerezzek Nektek édesburgonyát! :)
Törlés